Sos de mere

Ingrediente: 1/4 kg de mere, 50 ml smîntînã, 20 g fãinã, 25 g unt, o linguriþã
zahãr, zeamã de lãmîie, pãtrunjel, þelinã.
Mod de preparare: Merele, curãþate de coajã, rase prin rãzãtoarea cu gãuri mari
sau tãiate în felii de 1 cm grosime, se fierb 10 minute într-o cratiþã cu 1/4 l
apã sau supã de oase sau de zarzavat. Se pun un vîrf de linguriþã cu sare sau
1/2 linguriþã Vegeta ºi o frunzã de þelinã. Cînd merele sînt fierte, se adaugã
fãina amestecatã cu smîntînã ºi 2 linguri cu apã rece, lãsîndu-se sã fiarbã 2-3
clocote. Dacã este prea gros, se dilueazã pînã cînd devine ca o smîntînã
subþire. Dupã ce cratiþa se ia de pe foc, se adaugã untul proaspãt ºi pãtrunjel
tãiat mãrunt. Cine doreºte mai acru, adaugã cîteva picãturi de lãmîie ºi o
linguriþã cu zahãr care-i va da gust plãcut. Se serveºte cu rasol de pasãre,
vacã, viþel, cu limbã fiartã, ficat prãjit natur, ºnitele, fripturã înãbuºitã,
toate asociate cu piure de cartofi.