Sos alb (Béchamel)

Ingrediente: 20-30 g fãinã, 30-40 g unt, 1/2 l lapte, sare.
Mod de preparare: Fãina ºi untul se înfierbîntã într-o cratiþã de 1 l la foc
mic, numai un minut, amestecînd mereu ºi avînd grijã ca fãina sã nu se coloreze
deloc, apoi se stinge cu laptele fierbinte, adãugat în 2-3 rînduri, amestecînd
de fiecare datã. Se sãreazã ºi, facultativ, se acreºte puþin cu zeamã sau sare
de lãmîie, numai dupã ce s-a luat cratiþa de pe foc. Se aromeazã cu pãtrunjel
sau mãrar tãiat mãrunt. La sosul alb se mai pot adãuga, imediat ce s-a luat de
pe foc, 100 ml smîntînã, bãtutã pînã cînd se omogenizeazã, sau 100 ml smîntînã,
bãtutã bine cu 1-2 gãlbenuºuri. Se înfierbîntã la cuptor 10 min, dupã care se
serveºte.